Herkomst naam "Hof ter Stokere" + overzicht bewoners/eigenaars :

De Diepte tussen de Kolonieën.

Omstreeks 1870 worden in de Kempen grote percelen heide-en vale grond verkocht aan industriëlen en andere kapitaalkrachtige mensen uit de steden om hier landerijen te bouwen en aan landbouwontginning te doen, voorbeelden zijn het Groothoutenbos te Gierle, Zwart-Goor en de Pampa te Merksplas.

Tussen de twee kolonieën van Merksplas en Wortel en grenzen aan Rijkevorsel ligt de Markvallei. Met de gevangenis van Merksplas-kolonie en landloperskolonie van Wortel kwamen er niet alleen gedetineerde naar de streek maar ook personeel en in hun zog ook advocaten en etc.

Een van de advocaten was Albert Van Schelle uit Brussel en kocht in jaren 1880 een perceeltje grond tussen de twee Kolonieën van 47 hectare dat nu het gehucht “ Diepte “ noemt.

Hof ter Stokere 1938
Hof ter Stokere 1938

Deze vrijgezel (o 1847 Vilvoorde) was reeds goed bemiddeld en bouwde maar liefst vier gebouwen op zijn landgoed, waaronder centraal de villa met boerderij met parademanege, tegen Wortelkolonie een klein werkmanshoevetje en vooraan een conciërgeboerderij ( Hof Ter Stokere) met een alkoolstokerij ernaast deze laatste heeft er maar enkele jaren gestaan en was voor 1914 al afgebroken.Albert was ook een zeer bereisd man en was ook lid van het internationale Rode Kruis .Zo leerde hij zijn toekomstige jonge vrouw Annie Fowler (o1863 Springfield Illinois) in de USA kennen en trouwde in 1898 in Chicago. Albert kwam met haar op de Diepte wonen waar kort nadien hun zoon Martial (o1899 Merksplas) geboren werd. Zie ook, Het wonderbare leven van, Martial Van Schelle.

Dit is de trap aan de voordeur van  " Hof Ter Stokere"  met de jonge Ti Van Schelle (links) en Jos Van Loon , de zoon van de toenmalige conciërgeboer , omstreeks 1910.
Dit is de trap aan de voordeur van " Hof Ter Stokere" met de jonge Ti Van Schelle (links) en Jos Van Loon , de zoon van de toenmalige conciërgeboer , omstreeks 1910.

Op het domein werden volbloedpaarden gefokt waarmee aan binnen- en buitenlandse koersen werd deelgenomen en waar verschillende topprijzen werden gehaald getuigen de email plaketten die tot jaren 80 in de paardeboxen hingen.

Vrouw des huize hield zich bezig met Campines of het Kempisch Hoen te kweken waarmee men zelf naar Amerikaanse wedstrijden ging, het gezin met zoon Ti en gouvernante op de luxeboot en de hoenders en knecht met de vrachtboot naar de USA. De knecht Jan Nees uit Wortel en inwonend op het landgoed was diegene die de oversteek naar de USA heeft meegemaakt.

De W.O. I kwam eraan en zoon Martial en moeder Annie Fowler namen het zekere voor het onzekere en maakte de oversteek naar hun Amerikaanse familie, terwijl Albert Van Schelle meestal in Brussel verbleef. Landgoed de Diepte geraakte wat in mineur daar het personeel zowat de vrije hand had. In de Grote Oorlog wordt Albert weduwnaar en zoon Martial lijft in het Amerikaans leger.

Petrus & Adriana Van den Heuvel - Aernouts
Petrus & Adriana Van den Heuvel - Aernouts

In 1919 wordt heel het landgoed verkocht aan Pieter-Jan Van den Heuvel (Grootvader van Dina Van Den Heuvel) en boert met zijn jongste zoon Martin op de villa met boerderij , terwijl zoon Maarten met vrouw de conciërgeboerderij runt, (huidige woonhuis Van Bouwel-Van Den Heuvel). Na een viertal jaren besluit Pieter-Jan om het hele zaakje van de hand te doen en te gaan rentenieren in St.Antonius-Zoersel. De 47 hectare worden in tweeën gedeeld en krijgen verschillende eigenaren, deze die de villa koopt, verkoopt later bijna al de bomen die er stonden incluis de tientallen majestueuze kastanjebommen die de 350m lange oprit sierde naar de villa.

Jaak Van den Heuvel
Jaak Van den Heuvel

De versnippering van het goed Van Schelle gaat vanaf nu snel , het is een komen en gaan van eigenaren, tot er in 1929 de oudste zoon van Pieter-Jan Van den Heuvel namelijk Jaak de conciërgeboerderij ( Hof Ter Stokere) koopt met 11ha grond en zet met een knecht een geboer op, in 1932 komt zijn moeder inwonen nadat zij weduwe is geworden en in 1935 koopt Jaak een automobiel, een Chrevrolet Standard bj 1934 zwart, hij was de eerste landbouwer in Merkplas en omstreken die over een auto beschikte,om met zijn moeder naar de kerk te kunnen rijden. Moeder overlijdt in het oorlogsjaar 1942 en de auto was intussen verdwenen onder stro om uit het zicht van de Duitser te blijven.Na de oorlog is de auto verkocht aan een bakker in Merksplas

Hof ter Stokere 2007
Hof ter Stokere 2007

Hij blijft er wonen tot zijn einde in het jaar 1978 . De boerderij aan de villa krijgt rond die jaren 30 ook een vaste bewoner en is vele jaren de vast stek van de familie Vermeiren-Vermeiren. De villa met zijn lange oprijlaan ken vele eigenaren tot dat de familie Huet-Vermeiren in 1974 deze aanschaft en is nu de langste eigenaar na Van Schelle. Het werkmanshoevetje wordt eigendom van de familie Walbers uit Beerse en verhuren dit boerderijtje aan de familie Van Dijck-Vermeiren.

In het jaar 1955 gaat Jaak Van Den Heuvel op rust en laat het geboer over zijn nicht Dina Van Den Heuvel die in Oktober trouwt met Louis Van Bouwel en samen 41 jaar op het Hof Ter Stokere hun kost verdienen met hun kroost.

Na jaren landbouwgebeuren op de Diepte zijn heden ten dage al de boeren verdwenen of op rust en de gebouwen zijn gerenoveerd als woningen en het werkmanshoevetje is vervangen door nieuwbouw. Het kleine statige kapelletje aan de ingang met de smeed-gietijzeren poort getuigt nog van de gloriejaren begin 1900.

Luk Van Bouwel

 

 Na 25 jaar

van succesvolle

Open Tuindagen

zullen er geen

Open Tuindagen

meer volgen.

 

Er is nog wel de mogelijkheid om in kleine of wat grotere groepen

Hof ter Stokere

te bezoeken.

Steeds welkom op afspraak. 

 

Meer info
Luk Van Bouwel
Gsm 0475 68 21 76
Tel 014-63 47 33
e-mail :